Udkik.dk

Sådan får du internetadgang på vandet


antenna

Denne artikel er en sammenfatning af en længere artikel fra Netkablet.dk.

Det kan være en udfordring at få Internetadgang på båden, særligt når man kommer lidt længere ud på vandet. Grundlæggende er der to teknologier du kan anvende: Mobilt bredbånd og Satellit internet.

Disse muligheder vil vi se lidt nærmere på her.


Muligheder med mobilt bredbånd på vandet
Kommer du mere end 30 sømil fra kysten, vil du typisk opleve at netværkene med mobildata ikke kan række længere. Så er det satellit internet der er løsningen.

De forskellige mobiludbyder har hver deres gode og dårlige dækningsområder, og her kan du finde hjælp ved at tjekke deres dækningskort på deres hjemmesider. Der er dog kun én udbyder som dækker, når du kommer mere end ca. 30 sømil fra kysten, og det er Net1. De kører på en lavere frekvens (450 MHz) end de øvrige mobile bredbånd, som ligger på 900-2100 MHz for 3G og op til 2600 MHz for 4G. Det betyder, at hastigheden er lidt langsommere. Til gengæld rækker det væsentlig længere end de alm. mobil netværk, som begynder at kæmpe med dækningen, når du kommer blot nogle kilometer væk fra sendemasten.

Det er bedre dækning i eksempelvis udkantsområder, sommerhusområder og netop på vandet omkring Danmark.

Det er muligt at forstærke modtager signalet med en mobilantenne, og det er en god idé at placere denne i toppen af masten, så du får den bedste modtagelse af signalet. Disse kan erhverves online, og prislejet ligger omkring 500-1.000 kr for en fornuftig model.

Muligheder med satellit internet
Kommer du lidt længere ud på havene, vil du hurtigt opleve at netværkene med mobildata ikke kan række længere. Så er det satellit internet der er løsningen.

Det kræver to ting: En satellitmodtager og et abonnement hos en af udbyderne af satellit Internet. Modtageren koster typisk i prislejet 3-4.000 kr, og kan ofte erhverves sammen med abonnementet.

Dataene her er noget dyrere end vi kender det fra almindelig bredbånd og mobildata. Man betaler typisk fra 3-400 kr for 10-20 GB data hos udbydere som Gea-Sat.com og skyDSL.eu(tysk), men vær opmærksom på at priserne falder år for år. Disse priser er fundet sommeren 2016.

Udfordringen med satellit internet er, at antennen skal pege i en bestemt vinkel (mod satellitten) for at opfange signalet. Det kan være en udfordring på en båd, og man skal ikke forvente at have super stabilt internet.

Men det kan sagtens fungere, og er en fin løsning til at tjekke nyheder, mails og i det hele taget holde kontakten til familie og venner mens man er på farten.

Det er også muligt at investere i modtageudstyr, som selv kan dreje rundt og helt automatisk rette sig ind mod satellitten, så der hele tiden er internetforbindelse. Disse satellitmodtagere ses typisk kun på større skibe, fragtskibe og yachts, da de er en hel del dyrere end de billige modtagere, hvor man selv skal pege modtageren i retning mod satellitten.

Udarbejdet af: Morten Storgaard, Freelance Skribent.